Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА

08.05.2012. 15:27

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против три лица, која се терете да су заједно учинила кривично дјело неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. став 2. а у вези са ставом 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине, те да је трећеоптужени сам учинио кривично дјело недозвољено држање оружја или експлозивних материја из члана 371. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног закона Федерације БиХ.

Оптужница је подигнута против:

- Хакије Меховића, рођеног 25.04.1961. године у Бор-Иванграду, настањеног у Сарајеву, држављанина БиХ,

- Халила Куловца, рођеног 23.12.1976. године у Рогатици, гдје је и настањен, држављанина БиХ, и

- Мухидина Куловца, званог “Тале”, рођеног 09.09.1981. године у Рогатици, гдје је и настањен, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Наведена лица се терете да су током априла 2011. године, оптужени Хакија Меховић с циљем прибављања противправне имовинске користи организовао групу људи, а оптужени Мухидин Куловац и Халил Куловац као чланови приступили овој групи, ради неовлаштене међународне купопродаје, преноса и продаје опојне дроге марихуана „skunk“ са подручја Косова у Босну и Херцеговину, а која опојна дрога је Конвенцијом о психотропним супстанцама од 1971. године и Рјешењем о попису опојних дрога („Службени лист РБиХ“ бр. 2/92 и 13/94) проглашена опојном дрогом и чији је промет забрањен у складу са одредбама Закона о производњи и промету опојних дрога („Службени лист РБиХ“ бр. 2/92 и 13/94) и Закона о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога („Службени гласник БиХ“ бр. 8/06).

Оптужени се терете да су током наведеног периода учинили међународно кријумчарење веће количине опојне дроге марихуана „skunk“, након чега су ухваћени и лишени слободе у акцији полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA.

Другом тачком оптужнице, оптужени Хакија Меховић се терети да је, без претходно прибављеног одобрења, набавио и држао већу количину ватреног оружја и муниције, чија набавка грађанима уопште није дозвољена.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba