Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TIHOMIRA SVRZE (1962)

07.05.2012. 15:19

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tihomira Svrze, koji se tereti za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 1. KZ-a BiH.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Tihomira Svrze, rođenog 05.01.1962. godine u Širokom Brijegu gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od 01. januara do 31. decembra 2007. godine, kao direktor i odgovorna osoba u jednom preduzeću sa sjedištem u Širokom Brijegu i kao poreski obveznik u smislu Zakona o porezu na dodatu vrijednost (Sl. glasnik BiH broj 9/05 i 35/05), u namjeri izbjegavanja plaćanja PDV-a Upravi za indirektno oporezivanje BiH, u mjesečnim PDV prijavama za mjesece peti, šesti, sedmi, osmi, deseti, jedanaesti i dvanaesti 2007. godine, iskazao netačne podatke. U optužnici se dalje navodi da optuženi nije prikazao i obračunao PDV za ostvareni promet, odnosno nabavku, realizaciju i isporuku robe za koju nije izdavao izlazne fakture, niti je navedeni promet knjigovodstveno evidentirao, te je na taj način izbjegao da obračuna i plati pripadajući PDV u ukupnom iznosu od 16.515,00 KM, oštetivši budžet Bosne i Hercegovine za navedeni iznos.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba