Vijesti

RASEMA HANDANOVIĆ SPORAZUMNO PRIZNALA KRIVNJU

30.04.2012. 13:31

Optužena Handanović Rasema, zv. “Zolja“, rođena 1972. godine, sporazumno je priznala krivnju za ratne zločine nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica, 1993. godine.

Sporazumnim priznanjem, koji je sa tužiteljem Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH potpisala optužena, ona u cijelosti priznaje izvršenje kaznenog djela koje joj se stavlja na teret.

Sporazumnim priznanjem optužena je priznala da je kao pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene pri ŠVK Armije RBiH, pod nazivom „Zulfikar“, zajedno sa drugim pripadnicima ovog odreda, sudjelovala u počinjenim zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u mjestu Trusina kod Konjica, 16.04.1993. godine.

Optužena sporazumno priznaje da je počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva (članak 173. KZ BiH) i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika (članak 175. KZ BiH). Tužitelj Tužiteljstva BiH suglasan je da, na temelju sporazuma, Sud BiH optuženoj izrekne kaznu u trajanju od 5 do 6 godina zatvora, kao i da se optuženoj u utvrđenu i izrečenu kaznu zatvora, u visini koju odredi sud, a u okviru predloženog raspona, uračuna vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 13.04.2011. godine.

Optužena se sporazumnim priznanjem obvezala na svjedočenje u ovom i drugim predmetima za ratne zločine koji se vode u pravosudnim institucijama BiH.

Predložena kazna sukladna je njenoj ulozi i odgovornosti u počinjenom ratnom zločinu.

Sporazumnim priznanjem krivnje optužena se odriče prava na suđenje, te prava na žalbu na presudu koju joj u ovom predmetu izrekne Sud BiH.

Prije sklapanja sporazumnog priznanja krivnje, postupajući tužitelj je upoznao predstavnike obitelji žrtava iz Trusine sa namjerom sklapanja sporazuma o priznanju krivnje, koji su dali svoju potporu ovom sporazumu, radi otkrivanja potpune istine o ratnom zločinu u Trusini.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba