Vijesti

U OPĆINI OLOVO IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA UBIJENIH U PROTEKLOM RATU

30.04.2012. 13:29

U četvrtak, 26.04.2012. godine, na lokalitetima gradskih grobalja Jasen i Tisovo brdo, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, proveden je proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata.

Na lokalitetu gradskog groblja Jasen pronađeni su dijelovi posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju osobi muškog spola. Pronađeni posmrtni ostaci sa ove lokacije prebačeni su u JKP „Gradska groblja“ Visoko, gdje će biti izvršena obdukcija i uzet DNK nalaz radi identifikacije. 

Na lokalitetu gradskog groblja Tisovo brdo pronađeni su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je ženskog spola. Uzeti su koštani uzorci za DNK analizu, nakon toga je tijelo vraćeno u grobno mjesto, gdje će ostati do konačne identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je stručni suradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koji je po uputama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije. Ovoj ekshumaciji nazočili su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, liječnik sudske medicine, radnici i mehanizacija JKP-a „Gradska groblja“ Visoko, kao i policijski djelatnici PS Olovo, koji su vršili uviđaj i osiguravali lokaciju.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba