Vijesti

ŠABAN ĐELILBAŠIĆ I ELVIR ĐELILBAŠIĆ SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU ZA KAZNENO DJELO RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG PUČANSTVA

26.04.2012. 15:03

Optuženi Šaban Đelilbašić i Elvir Đelilbašić sporazumno su priznali krivnju za počinjeno kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka c) Kaznenog  zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 29. i člankom 180. stavak 1. istog Zakona.

Sporazum o priznanju krivnje sa tužiteljem iz Regionalnog tima II Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH sklopili su optuženi:

- Šaban Đelilbašić, rođen 23.12.1966. godine u mjestu Selići, nastanjen u općini Travnik, državljanin BiH, i

- Elvir Đelilbašić, rođen 13.04.1969. godine u mjestu Selići, nastanjen u općini Travnik, državljanin BiH.

Optuženi potpisivanjem sporazuma u cijelosti priznaju izvršenje kaznenog djela koje im se stavlja na teret optužnicom Tužiteljstva BiH od 27.12.2011. godine, a koja je u cijelosti potvrđena od suca za prethodno saslušanje Suda BiH dana 30.12.2011. godine.

Tužitelj i obrana suglasni su da, na temelju sporazuma, Sud BiH izrekne optuženima Šabanu Đelilbašiću i Elviru Đelilbašiću kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) do 6 (šest) godina.

Predložena kazna sukladna je ulogama optuženih u izvršenju kaznenog djela.

Optuženi Šaban i Elvir Đelilbašić se terete da su, kao pripadnici Armije R BiH, u mjestu Turbe, počinili ubojstvo dva civila srpske nacionalnosti.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH. Oni istodobno potvrđuju da izjavu o priznanju krivnje daju dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obvezuju da će nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu koji im eventualno odredi Sud BiH.

Optuženi će, nakon što sud prihvati sporazume, a prije određivanja kazne, osobno dati svoje izjave kojima će pred oštećenima izraziti pokajanje za svoja sudjelovanja u počinjenom kaznenom djelu. Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na priziv na presudu koju im, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba