Vijesti

U SREBRENICI JE, 19.04.2012. GODINE, ODRŽAN DRUGI OKRUGLI STOL O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA U ORGANIZACIJI MISIJE OESS U BiH, NA KOJEM SU SUDJELOVALI PREDSTAVNICI TUŽITELJSTVA BiH

24.04.2012. 16:02

Predstavnici Tužiteljstva BiH su nazočnim predstavnicima udruga žrtava prezentirali strukturu Tužiteljstva BiH, Posebnog odjela za ratne zločine, dosadašnji rad na predmetima ratnih zločina počinjenih na području BiH, kao i poteškoće sa kojima se susreće ova institucija u radu na predmetima ratnih zločina.

U SREBRENICI JE, 19.04.2012. GODINE, ODRŽAN DRUGI OKRUGLI STOL O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA U ORGANIZACIJI MISIJE OESS U BiH, NA KOJEM SU SUDJELOVALI PREDSTAVNICI TUŽITELJSTVA BiH

U prezentacijama je, osim rada na predmetima ratnih zločina, pokazan dosadašnji rad na ekshumacijama tijela nestalih u prošlom ratu, kojima od 01.01.2011. godine rukovodi Tužiteljstvo BiH.

U navedenim prezentacijama prikazana je složenost rada na predmetima ratnih zločina, te je istaknuto da se radi o predmetima koji se odnose na događaje koji su se desili prije 16 ili više godina, u kojima se često u istrazi mora saslušati više desetina svjedoka i prikupiti na stotine dokaza, zbog čega se neki od predmeta moraju procesuirati duže vremensko razdoblje.

Predstavnici udruga logoraša i žrtava iz proteklog rata postavljali su pitanja koja se odnose na predmete ratnih zločina na širem području Srebrenice i imali su priliku da predstavnicima Tužiteljstva BiH i Suda BiH, ali i Okružnog tužiteljstva Bijeljina, postave pitanja koja se odnose na rad ovih institucija i na predmete ratnih zločina koji su počinjeni na pomenutom području.

Sudionici ovih okruglih stolova su izrazili zahvalnost Misiji OESS-a u BiH što je prepoznala važnost ovakvih susreta i suradnje između predstavnika pravosuđa i obitelji žrtava i istakli kako bi se ovakvi susreti trebali organizirati redovito, u određenim vremenskim razmacima.

Zbog zajedničkog cilja, što bržeg procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, suradnja pravosudnih institucija sa predstavnicima udruga žrtava iz proteklog rata nastavit će se i u budućnosti.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba