Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA TERORISTIČKI NAPAD NA VELEPOSLANSTVO SAD-a U SARAJEVU

24.04.2012. 14:56

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za pripremu i izvršenje terorističkog napada na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, koji je počinjen 28.10.2011. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

1. Mevlida Jašarevića, rođenog 20.12.1988. godine u Novom Pazaru, R Srbija, državljanina R Srbije, nalazi se u pritvoru,

2. Emraha Fojnice, rođenog 16.06.1991. godine u Zenici, nastanjenog u Gornjoj Maoči, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, i

3. Muniba Ahmetspahića, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su postali pripadnici organizirane terorističke skupine koja je organizirana u okviru tzv. vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i tijelima vlasti u BiH, te institucijama i tijelima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Europi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utječu na promjenu položaja navedenih zajednica.

Izvršenje navedenih aktivnosti je planirano iznuđivanjem ustupaka od tijela vlasti, zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, prijetnjama građanima SAD-a i Njemačke, te zastrašivanjem pučanstva i destabiliziranjem temeljnih političkih i ustavnih struktura vlasti, kao i pripremanjem i vršenjem radnji koje imaju obilježja kaznenih djela propisanih Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su kao pripadnici organizirane terorističke skupine, tijekom 2011. godine, odlučili da zajedničkim djelovanjem, radi postizanja opisanih ciljeva, napadom na zgradu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, izvrše teroristički čin u smislu članka 201. KZ-a BiH.

Optuženi su, sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, izvršili nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog akta, međusobno raspodijelivši aktivnosti vezane za izvršenje terorističkog napada.

U optužnici se navodi da je optuženi Mevlid Jašarević, dana 28.10.2011. godine, nakon što je snimio DVD poruku u kojoj objašnjava svoje razloge za ovakav teroristički čin, te se oprostio sa svojom obitelji, izvršio teroristički napad na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini, pri čemu je pucajući iz automatske puške u razdoblju od 50 minuta ispalio sigurno 105 metaka iz automatskog naoružanja na zgradu veleposlanstva, te tom prilikom pucao i na prostorije gdje se nalaze policijski djelatnici Agencije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, koji osiguravaju navedeni objekat.

Tijekom ovog napada, optuženi Jašarević je glasno izgovarao prijetnje djelatnicima veleposlanstva i građanima koji su se zatekli u blizini mjesta događaja. U djelovanju vatrenim oružjem teško je ozlijeđen policijski djelatnik koji je osiguravao zgradu veleposlanstva, načinjena je velika materijalna šteta na zgradi veleposlanstva, a navedeni događaj izazvao je ozbiljno narušavanje sigurnosne situacije i osjećaj ugroženosti građana i predstavnika diplomatskog kora u BiH, što je imalo nesagledive posljedice na međunarodni ugled i položaj Bosne i Hercegovine, čime je svim građanima Bosne i Hercegovine nanesena šteta.

Optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić terete se da su nakon izvršene pripreme u kojoj su sudjelovali, kao i terorističkog napada, skupa s drugim njima poznatim osobama na području Gornje Maoče vršili uklanjanje tragova, uklanjanje DVD oporuke, uništavanje i sklanjanje streljiva i vojne opreme koja je nabavljena radi terorističkog čina, koja je nakon toga, tijekom dalje istrage pronađena.

Optuženi Mevlid Jašarević tereti se da je kao član terorističke skupine počinio teroristički čin s ciljem ozbiljnog zastrašivanja pučanstva ili prisiljavanja vlade druge zemlje da nešto izvrši ili ne izvrši, napadom na život osobe koji može prouzročiti njenu smrt, nanio veliku štetu Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu, čime je počinio kazneno djelo organiziranje terorističke grupe iz članka 202d., stavak 2. KZ-a BiH, u svezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. stavak 1. u svezi sa stavkom 5. točke a. i d. KZ-a BiH.

Optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić se terete da su kao članovi terorističke skupine nabavili sredstva, te poduzeli druge radnje kojima su stvorili uvjete za izvršenje kaznenog djela terorizma, te počinili kazneno djelo organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. stavak 2. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. stavak 4. KZ-a BiH.

Prigodom istrage u ovom predmetu ostvarena je suradnja između svih policijskih i sigurnosnih agencija koje djeluju u BiH, kao i suradnja sa policijskim agencijama susjednih zemalja, te policijskim djelatnicima Federalnog istražnog biroa (FBI) iz SAD-a.

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba