Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA TERORISTIČKI NAPAD NA AMBASADU SAD-a U SARAJEVU

24.04.2012. 14:56

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za pripremu i izvršenje terorističkog napada na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, koji je počinjen 28.10.2011. godine.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1. Mevlida Jašarevića, rođenog 20.12.1988. godine u Novom Pazaru, R Srbija, državljanina R Srbije, nalazi se u pritvoru,

2. Emraha Fojnice, rođenog 16.06.1991. godine u Zenici, nastanjenog u Gornjoj Maoči, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, i

3. Muniba Ahmetspahića, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe koja je organizirana u okviru tzv. vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utiču na promjenu položaja navedenih zajednica.

Izvršenje navedenih aktivnosti je planirano iznuđivanjem ustupaka od organa vlasti, zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, prijetnjama građanima SAD-a i Njemačke, te zastrašivanjem stanovništva i destabiliziranjem osnovnih političkih i ustavnih struktura vlasti, kao i pripremanjem i vršenjem radnji koje imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su kao pripadnici organizirane terorističke grupe, tokom 2011. godine, odlučili da zajedničkim djelovanjem, radi postizanja opisanih ciljeva, napadom na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, izvrše teroristički čin u smislu člana 201. KZ-a BiH.

Optuženi su, sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, izvršili nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog akta, međusobno raspodijelivši aktivnosti vezane za izvršenje terorističkog napada.

U optužnici se navodi da je optuženi Mevlid Jašarević, dana 28.10.2011. godine, nakon što je snimio DVD poruku u kojoj objašnjava svoje razloge za ovakav teroristički čin, te se oprostio sa svojom porodicom, izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, pri čemu je pucajući iz automatske puške u periodu od 50 minuta ispalio sigurno 105 metaka iz automatskog naoružanja na zgradu ambasade, te tom prilikom pucao i na prostorije gdje se nalaze policijski službenici Agencije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, koji osiguravaju navedeni objekat.

U toku ovog napada, optuženi Jašarević je glasno izgovarao prijetnje službenicima ambasade i građanima koji su se zatekli u blizini mjesta događaja. U djelovanju vatrenim oružjem teško je povrijeđen policijski službenik koji je osiguravao zgradu ambasade, načinjena je velika materijalna šteta na zgradi ambasade, a navedeni događaj izazvao je ozbiljno narušavanje sigurnosne situacije i osjećaj ugroženosti građana i predstavnika diplomatskog kora u BiH, što je imalo nesagledive posljedice na međunarodni ugled i položaj Bosne i Hercegovine, čime je svim građanima Bosne i Hercegovine nanesena šteta.

Optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić terete se da su nakon izvršene pripreme u kojoj su sudjelovali, kao i terorističkog napada, zajedno sa drugim njima poznatim osobama na području Gornje Maoče vršili uklanjanje tragova, uklanjanje DVD oporuke, uništavanje i sklanjanje municije i vojne opreme koja je nabavljena radi terorističkog čina, koja je nakon toga, tokom dalje istrage pronađena.

Optuženi Mevlid Jašarević tereti se da je kao član terorističke grupe počinio teroristički čin s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva ili prisiljavanja vlade druge zemlje da nešto izvrši ili ne izvrši, napadom na život osobe koji može prouzrokovati njezinu smrt, nanio veliku štetu Ambasadi SAD-a u Sarajevu, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d., stav 2 KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5 tačke a. i d. KZ-a BiH.

Optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić se terete da su kao članovi terorističke grupe nabavili sredstva, te poduzeli druge radnje kojima su stvorili uslove za izvršenje krivičnog djela terorizma, te počinili krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. stav 4. KZ-a BiH.

Prilikom istrage u ovom predmetu ostvarena je saradnja između svih policijskih i sigurnosnih agencija koje djeluju u BiH, kao i saradnja sa policijskim agencijama susjednih zemalja, te policijskim službenicima Federalnog istražnog biroa (FBI) iz SAD-a.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba