Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ХАРИСА ПЕЗE (1970)

18.04.2012. 08:48

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Хариса Пезe, рођеног 20. 11. 1970. године у Приједору, са пребивалиштем у Сарајеву, држављанина БиХ, који се терети да је учинио кривично дјело недозвољено кориштење ауторских права из члана 243. став 1. КЗ-a БиХ.

Оптужница терети Хариса Пезу да је као власник једне фотокопирнице у Зеници и једне фотокопирнице у Травнику, у својим пословним објектима, без одобрења аутора, другог носиоца ауторског права или лица које је овлаштено дати одобрење, похрањивао у електронској форми у компјутерску јединицу, нелегално умножавао и стављао у промет тако умножена ауторска дјела у виду уџбеника и књига различитих издавача и аутора, за које је знао да се ради о нелегално умноженим копијама, све супротно члану 20., 21. и 22. Закона о ауторском и сродним правима („Службени гласник БиХ“, број: 63/10).

Како се наводи у оптужници, дана 30. 11. 2011. године, претресом његових пословних објеката, пронађен је 31 комад нелегално умножених књига и уџбеника, у Зеници 9, а у Травнику 22 комада. Све ове књиге и уџбеници привремено су одузети од стране овлаштених службеника Државне агенције за истраге и заштиту – SIPA, Регионалне канцеларије Сарајево.

Оптужени Харис Пезо се терети да је ставио у промет ауторска дјела умножена без одобрења аутора, другог носиоца ауторског права, односно лица које је овлаштено дати одобрење, а одобрење је потребно према закону БиХ, чиме је учинио кривично дјело недозвољено кориштење ауторских права из члана 243. став 1. КЗ-a БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba