Vijesti

ZAVRŠENA EKSHUMACIJA NA PODRUČJU OPĆINE ČAJNIČE

10.04.2012. 15:08

Danas, 10. 04. 2012. godine, na lokalitetu sela Šamlići, na području općine Čajniče, završena je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a ekshumirani su posmrtni ostaci dvije osobe, za koje se pretpostavlja da pripadaju osobama bošnjačke nacionalnosti, ubijenim 1992. godine. 

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci transportirani su u Goražde. Identitet stradalih osoba bit će naknadno utvrđen vještačenjem i DNK analizom.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudbeno-medicinske struke, kao i policijski djelatnici PS Čajniče i MUP-a RS, koji su vršili uviđaj i osiguravali lokaciju.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa ostalim agencijama za provedbu zakona, kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba