Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЖЕЉКА РОДИНА (1965)

02.04.2012. 15:12

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Жељка Родина, који се терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачкe ц) и ф) Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 180. став 1. и чланом 29. истог Закона.

Тужилац Тима V Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Жељка Родинa званог “Дум“ и „Родин“, рођеног 21.10.1965. године у Мостару, настањеног у Сплиту, раније осуђиваног, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Хрватске.

Оптужени Жељко Родин се терети да је за вријеме рата у Босни и Херцеговини и оружаног сукоба између ХВО-а и Армије Р БиХ, у својству исљедника Сигурносно – информативне службе (СИС) бригаде ХВО-а „Кнез Домагој“, у временском периоду од средине мјесеца јула до краја мјесеца септембра 1993. године, у затворима познатим под називима логор „Дретељ“, „Габела“ и „Силос“, на подручју општине Чапљина, поступао супротно одредби члана 3. став 1. тачкe а) и ц) Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата од 12. августа 1949. године.

Оптужени се терети да је лично, скупа с другим лицима и неидентификованим припадницима ХВО-а, учествовао у испитивању и физичком злостављању, убиству, намјерном наношењу снажног физичког и душевног бола и патње затвореним цивилима, повредама физичког интегритета, повредама личног достојанства, чињењу увредљивих и понижавајућих поступака, те нечовјечном поступању и пљачкању имовине становништва.

Између осталог, оптужени се терети да је учествовао у физичком злостављању и испитивању једног затвореника, што је за посљедицу имало његову смрт.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba