Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MILENKA KARALIĆA (1971)

21.03.2012. 15:12

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Karalića, koji se tereti za kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. Kaznenog zakona BiH.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Milenka Karalića, rođenog 02.09.1971. godine u Banja Luci gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi Milenko Karalić se tereti da je u razdoblju od 01.06.2008. godine do 30.06.2008. godine, kao odgovorna osoba u svojstvu ravnatelja u jednom poduzeću u Banja Luci, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, Upravi za neizravno oporezivanje - Regionalni centar Banja Luka (UNO BiH), podnio poreznu prijavu sa lažnim podacima o svojim stečenim oporezivim prihodima, tako što je u poslovnim knjigama u 2008. godini iskazao neistinite podatke, odnosno promet sa jednom firmom iz Bihaća, za kupoprodaju autobusa, a navedena firma nije registrirana kao PDV obveznik.

Prema navodima optužnice, Milenko Karalić podnio je poreznu prijavu neistinitog sadržaja UNO BiH, te ostvario neutemeljen povrat PDV-a, protivno važećim zakonskim odredbama o PDV-u, u iznosu od 52.168,00 KM, te na taj način oštetio proračun BiH u navedenom iznosu.

Na ovaj način, optuženi Milenko Karalić je izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga u iznosu od 52.168,00 KM, za koji iznos je oštećen proračun BiH.

Optuženi Milenko Karalić se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000,00 KM, čime je počinio kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba