Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ WU LIHONG (1974)

13.03.2012. 13:54

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Wu Lihong, која се терети за кривично дјело порезне утаје из члана 210. став 1. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Одсјека III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Wu Lihong, рођене 04.07.1974. године у мјесту Zhe Jiang у Народној Републици Кини, стално настањене у Брчком, држављанке Народне Републике Кине.

Оптужена Wу Lihong се терети да је у периоду од 10.10. до 30.11.2010. године као одговорно лице у својству директора у предузећу „Hai Wаng“ д.о.о. Брчко Дистрикт – Тржница Аризона, у намјери да избјегне плаћање пореза на промет производа, вршећи регистровану трговачку дјелатност, није обрачунавала и пријавила промет робе, нити је на исти платила порез, супротно важећим законским одредбама о порезу на промет производа и услуга.

Како се наводи у оптужници, оптужена Wu Lihong није приказивала стварни промет реализованих добара тако што је продавала робу за готовину, није сачињавала нити издавала рачуне купцима, нити је евидентирала продају робе у пословним књигама.

На овај начин Wu Lihong није приказала нити пријавила стварну реализацију ПДВ-a у пореским пријавама, у укупном износу од 14.255,00 КМ, оштетивши на тај начин буџет Босне и Херцеговине за назначену суму.

Оптужена Wu Lihong се терети да је избјегла плаћање давања прописаних пореским законодавством БиХ, дајући лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима, а износ обавезе чије се плаћање избјегава прелази 10.000,00 КМ, чиме је учинила кривично дјело порезне утаје из члана 210. став 1. КЗ-a БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba