Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV WU LIHONG (1974)

13.03.2012. 13:54

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Wu Lihong, koja se tereti za kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Wu Lihong, rođene 04.07.1974. godine u mjestu Zhe Jiang u Narodnoj Republici Kini, stalno nastanjene u Brčkom, državljanke Narodne Republike Kine.

Optužena Wu Lihong se tereti da je u razdoblju od 10.10. do 30.11.2010. godine, kao odgovorna osoba u svojstvu ravnatelja u poduzeću „Hai Wang“ d.o.o. Brčko Distrikt – Tržnica Arizona, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, vršeći registriranu trgovačku djelatnost, nije obračunavala i prijavila promet robe, niti je na isti platila porez, protivno važećim zakonskim odredbama o porezu na promet proizvoda i usluga.

Kako se navodi u optužnici, optužena Wu Lihong nije prikazivala stvarni promet realiziranih dobara tako što je prodavala robu za gotovinu, nije sačinjavala niti izdavala račune kupcima, niti je evidentirala prodaju robe u poslovnim knjigama.

Na ovaj način, Wu Lihong nije prikazala niti prijavila stvarnu realizaciju PDV-a u poreznim prijavama, u ukupnom iznosu od 14.255,00 KM, oštetivši na taj način proračun Bosne i Hercegovine za naznačeni iznos.

Optužena Wu Lihong se tereti da je izbjegla plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000,00 KM, čime je počinila kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba