Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV IGORA MANDIĆA (1973)

29.02.2012. 13:19

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Igora Mandića, rođenog 14.01.1973. godine u Bijeljini, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optužnica tereti Igora Mandića da je u periodu od mjeseca oktobra 2010. godine do juna 2011. godine, u prostorijama svoje samostalne zanatske radnje u Bijeljini, koristeći odgovarajuću računarsku i drugu opremu, nelegalno umnožavao i fiksirao na materijalnu podlogu, te držao i nedozvoljeno stavljao u promet izdanja školskih i univerzitetskih udžbenika, knjiga i drugih autorskih djela, bez odobrenja autora i drugog nosioca autorskog prava.

Kako se navodi u optužnici, prilikom pretresa navedenog poslovnog prostora, dana 09.06.2011. godine, pronađeni su i oduzeti: jedna računarska jedinica i 15 (petnaest) knjiga – autorska djela različitih autora.

Optuženi Igor Mandić se tereti da je stavio u promet autorska djela bez odobrenja autora i drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba