Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA 4 OSOBE OSUMNJIČENE ZA RATNI ZLOČIN U LOGORU DRETELJ

24.02.2012. 15:03

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH predložio je sudu određivanje pritvora za sljedeće osumnjičene:

- Srećka Hercega, rođenog 01.01.1968. godine u općini Ljubuški gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske,

- Ivana Medića, rođenog 31.05.1952. godine u Ljubuškom gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske,

- Marine Grubišić–Fejzić, rođene 24.08.1967. godine u Čapljini, nastanjene u općini Ilidža, državljanke BiH, i

- Ivana Zelenike zvanog “Zela”, rođenog 17.10.1953. godine u općini Široki Brijeg, nastanjenog u Mostaru, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za navedene osobe, koje su osumnjičene da su počinile kaznena djela zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH i ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ-a BiH.

Sve navedene osobe lišene su slobode dana 22.02.2012. godine u ranim jutarnjim satima od strane pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, jer su osumnjičene za ratne zločine počinjene nad osobama srpske nacionalnosti, koje su bile protupravno zatočene u logoru „Dretelj“ u Čapljini.

Oni se, između ostalog, sumnjiče da su u svibnju mjesecu 1992. godine, u svojstvu upravitelja logora, stražara ili pripadnika formacija HOS-a, počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protuzakonito zatočeni u nečovječnim uvjetima u logoru Dretelj, gdje su nad žrtvama počinjena zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatočenica i zatočenika, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine. Više osoba je umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija izgubio svaki trag.

Tužitelj je predložio određivanje mjere pritvora za navedene osumnjičene iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a) i b) ZKP-a BiH, odnosno jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenih, kao i da bi boravkom na slobodi mogli vršiti utjecaj na svjedoke, suučesnike ili pomagače.

Tužiteljstvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog da, zbog navedenih razloga, osumnjičenima odredi mjeru pritvora u trajanju od 30 dana.

Odluku o pritvoru donijet će Sud BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba