Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PREDRAGA PROŠIĆA (1963)

23.02.2012. 15:16

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Predraga Prošića, koji se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 29. i 180. stavak 1. istoga Zakona.

Tužitelj Regionalnog tima I Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Predraga Prošića, rođenog 20.02.1963. godine u Sanskom Mostu, nastanjenog u Prijedoru, državljanina BiH.

Predrag Prošić se tereti da je koncem svibnja 1992. godine, kao pripadnik 6. sanske brigade, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske BiH, teritorijalne obrane, pripadnika milicije i paravojnih formacija na civilno pučanstvo bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i ostalog nesrpskog pučanstva na širem području Bosanske Krajine, uključujući napad na području općine Sanski Most, vršio progon civilnog pučanstva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne tjelesne i duševne povrede.

Optuženi se, između ostalog, tereti da je dana 27. svibnja 1992. godine u Sanskom Mostu, zajedno s drugim vojnicima vršio pretrese obiteljskih kuća naselja Mahala i Muhići, iz kojih je nezakonito istjerivao civile, djecu, žene i muškarce, prisiljavajući ih pod prijetnjom vatrenim oružjem da se moraju kretati prema Krkojevcima, mjestu koje je bilo određeno kao sabiralište, gdje su pod stražom naoružanih vojnika zadržani cijeli dan, a odatle dalje deportirani u centar grada i zatvarani u prostore Osnovne škole „Narodni front“ i sportske dvorane, koji su pretvoreni u zatočeničke centre.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je istoga dana u naselju Mahala, u Sanskom Mostu, nakon što je sa skupinom vojnika došao pred kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, ušao u kuću gdje je pucajući iz strojnice ubio osam civila, među kojima je bila i jedna trudnica, nakon čega je kuću zapalio i iz nje otišao. Tijela ubijenih su ekshumirana iz masovne grobnice „Greda I“ - Kruhari - Sanski Most i identificirana.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi istoga dana, 27. svibnja 1992. godine u Sanskom Mostu, u naselju Mahala, naoružan, zajedno s drugim vojnicima, došao do druge bošnjačke kuće iz koje su tri civila koja su tamo zatekli, prisilno odveli u pravcu naselja Krkojevci, gdje su ih ubili hicima iz vatrenog oružja. Tijela ovih civila su ekshumirana iz masovne grobnice „Greda I“ - Kruhari - Sanski Most i identificirana.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 29. i 180. stavak 1. istoga Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba