Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ГОРАНА САРИЋA (1964)

31.01.2012. 12:13

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Горана Сарићa, који се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 180. став 1. КЗ БиХ.

Тужилац Регионалног тима IV Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Горана Сарићa, рођеног 18.09.1964. године у општини Коњиц, настањеног у Бијељини, који је лишен слободе дана 02.11.2011. године од када се налази у притвору, држављанина БиХ.

Горан Сарић се терети да је од почетка јуна 1992. године до краја 1992. године, за вријеме оружаног сукоба у БиХ, у оквиру широког и систематичног напада војске, полиције и паравојних јединица на цивилно бошњачко становништво сарајевских општина Центар, Вогошћа и Илијаш, вршећи дужност начелника новоформиране СЈБ Центар за подручје српске општине Центар, која је била смјештена у кругу дотадашње Психијатријске болнице Јагомир у Сарајеву, као учесник удруженог злочиначког подухвата, поступао са дискриминаторском намјером реализације заједничког циља да се изврши прогон бошњачког и хрватског становништва на националној и вјерској основи.

У оптужници се наводи да је оптужени, ради реализације овог циља скупа са командним кадром О.Г. Вогошћа и Кошевске бригаде ВРС планирао, наредио и учинио прогон цјелокупног бошњачког становништва са територије српске општине Центар, тако што је преко њему подређених полицајаца и уз садејство војника Кошевске бригаде организовао затварање свих војно способних мушкараца Бошњака, њихово убијање, затварање у логоре и присилно пресељење истих на територију под контролом Армије БиХ, те присилно пресељење цјелокупног цивилног становништва са територије српске општине Центар Сарајево, на територију под контролом Армије БиХ.

У оптужници се, између осталог, наводи да је оптужени средином мјесеца јуна 1992. године лишио слободе једног цивила бошњачке националности и одвео га у круг болнице Јагомир, од када му се губи сваки траг и који се до данас води као нестало лице.

Како се даље наводи у оптужници, оптужени Горан Сарић је учествовао у присилном пресељењу више стотина цивила Бошњака на територију под контролом Армије БиХ, као и у њиховом присилном затварању у логоре у згради званој „Павиљон“ у оквиру Психијатријске болнице Јагомир и „Бункер“ у Вогошћи, гдје су многи због физичког и психичког злостављања смртно страдали.

Он се терети и за учествовање у одвођењу у непознатом правцу више лица-мушкараца бошњачке националности, који су убијени на локалитету Скакавца, одакле су и ексхумирани након рата.

Оптужени се терети да је учинио кривично дјело злочини против човјечности - прогон из члана 172. став 1. тачка х) Кривичног закона БиХ, у вези са чланом 180. став 1. КЗ БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba