Одсјеци у Тужилаштву БиХ

Подршка свједоцима

Службенике за подршку свједоцима Тужилаштва Босне и Херцеговине можете контактирати на бројеве:

Тел: +387 (0)33 484 606 и 387 (0)33 484 607 _______________________________________________________________________________

ДА ЛИ СТЕ СВЈЕДОК ИЛИ ЖРТВА?

Уколико сте свједок или оштећени у кривичном поступку можете, у овом видеу, погледати корисне и практичне упуте које Вам могу помоћи током процеса. Линк: https://youtu.be/2tOsnD9zM5o

Уколико је ваше дијете свједок у кривичном поступку, требате знати да су му загарантована одређена права, а више информација о правима дјеце у кривичним поступцима можете сазнати у сљедећем видеу: https://youtu.be/yPfK7ha-yxc 

Материјали су настали на основу публикације "Шта је добро знати ако сам оштећени/свједок", а у склопу пројеката "Стратегија поступања с особама које долазе у контакт с тужилаштвима - Подршка тужилаштвима у имплементацији медијске компоненте" и "Јачање капацитета тужилаштава за професионално поступање и осјетљивост за потребе оштећених свједока"

"Овај видео садржај настао је у оквиру пројекта ВСТС БиХ: Јачање тужилачких капацитета у систему кривичног правосуђа."
Информативни летак погледајте овдје:

Да ли сте свједок или жртва?

УПОЗНАЈ СВОЈА ПРАВА И ДУЖНОСТИ“ 

У циљу бољег информисања лица која су оштећена кривичним дјелом, као и свједока у кривичном поступку, Мисија ОЕБС-а у БиХ је припремила летак под називом „Упознај своја права и дужности“.

Овај летак оштећенима и свједоцима у кривичном поступку даје јасна и конкретна објашњења њихових права и обавеза и на тај начин олакшава њихово учествовање у кривичном поступку.

Поред овога, оштећенима је на располагању и Oбразац намијењен подношењу имовинско-правног захтјева у оквиру кривичног поступка.

Примјена овог упутства и обрасца има за циљ олакшати остваривање права оштећених у кривичном поступку у БиХ, те пружити подршку оштећенима кроз осигуравање практичних информација о њиховом правном положају.

Такође, организација TRIAL International канцеларија у БиХ која је специјализована за подршку жртвама израдила је практични водич за остваривање накнаде штете у кривичном поступку у предметима ратних злочина. У овој брошури жртве ратних злочина или других кривичних дјела могу пронаћи све појединости о томе како тражити накнаду штете у оквиру кривичног поступка. Водич даје одговоре како оштећени могу остварити бесплатну правну помоћ и како се могу укључити у кривични поступак ради накнаде штете.

Водич упућује оштећене жртве у њихова права и одговара на најчешћа питања о имовинскоправном захтјеву, али даје и информације о бесплатној правној помоћи и психолошкој подршци која им је доступна. Исти се налази на линку испод.


OSCE ЛЕТАК - Жртва сте или свједок кривичног дјела?  Упознајте се са вашим правима и обавезамаВодич за остваривање права накнаде штете у кривичном поступку  

Канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи у саставу Министарства правде Босне и Херцеговине успостављенa је Законом о пружању бесплатне правне помоћи (“Службени гласник БиХ”, број 83/16), те је надлежнa за пружање бесплатне правне помоћи при тијелима и институцијама Босне и Херцеговине у опсегу и облицима утврђеним споменутим законом.

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ ЖРТВАМА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ОШТЕЋЕНИМА У КРИВИЧНИМ ПОСТУПЦИМА

 

УДРУЖЕЊЕ “ВАША ПРАВА” 

 

Линк: www.vasaprava.org

 маил: thb@vasaprava.org

Kонтакти:

ВПБиХ Сарајево
Сафета Хаџића 66 А
71000  Сарајево
+387 33 789 105

ВПБиХ Тузла
Рударска 63, 75000 Тузла
+387 35 210 210

ВПБиХ Мостар
Хасана Захировића, Лаце бб
88000 Мостар
+387 36 558 580

ВПБиХ Приједор
Краља Александра бр. 29
79000 Приједор
+387 52 241 290


 

Веб: https://cenppz.org.ba/
Е-маил: czppzz@gmail.com


ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОГРАМУ И СЕРВИСИМА ПОДРШКЕ ЗА ЖРТВЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

OРГАНИЗАЦИЈА “ЦЕНТАР ЗА ЖЕНСКА ПРАВА"

ИНФО ЛЕТАК садржи упознавање жртве трговине људима са основним правима заштите жртава и свједока током истраге и у оквиру судског поступка, са посебним фокусом на подршку у оквиру остваривања имовинскоправног захтјева у кривичном поступку, као и начину којим институцијама и организацијама се можете обратити за помоћ и заштиту.


Контакти:

Адреса: Мејданџик 9, 72 000 Зеница

Тел/факс: +387 (0)32 402 049

Моб: +387 (0)60 3111 922

ИНФОРМАТИВНО -ЕДУКОВАНИ МАТЕРИЈАЛ ЦЕНТРА ЗА ЖЕНСКА ПРАВА

 

 

 

ОБАВЕЗНО УПУТСТВО О ПОСТУПАЊУ ТУЖИЛАЦА У ОДНОСУ НА ИМОВИНСКОПРАВНЕ ЗАХТЈЕВЕ ОШТЕЋЕНИХ У ПРЕДМЕТИМА РАТНИХ ЗЛОЧИНА - РАДЊИ ИЗВРШЕЊА СИЛОВАЊА И СЕКСУЛАНОГ НАСИЉА - И КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba