Udarne grupe

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije

Odlukom Vijeća ministara („Službeni glasnik BiH“ br. 3/04) formirana je Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije, kao oblika organiziranog kriminala. Udarna grupa djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i u njen sastav ulaze predstavnici tužiteljstava, organa unutarnjih poslova, poreskih organa, financijske policije, državne granične službe, dakle svi koji mogu dati doprinos u borbi protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije. Udarna grupa blisko surađuje sa Državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije, te sa Europskom policijom, Ministrastvom pravde pri Veleposlanstvu SAD u Sarajevu, ICITAP-om, međunarodnom organizacijom za imigracije IOM i različitim nevladinim organizacijama, koje se bave zaštitom žrtava trgovine ljudima „Udruženje HO međunarodni Forum solidarnosti„, Udruženje „Žena BiH“ Mostar, Organizacija žena  „Lara“ Bijeljina, Fondacija „La strada“ Bosna i Hercegovina, Centar za terapiju žena „Medica“ Zenica, Udruženje „Vaša prava“ Bosna i Hercegovina i drugih.

Udarna grupa je nadležna da, pod neposrednim rukovođenjem Glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, osigurava suradnju nadležnih tijela i organizacija, provodi istraživanje i obrazuje operativne istražne timove koji rade na prikupljanju i razmjeni relevantnih podataka i informacija vezano za slučajeve trgovine ljudima i vezane ilegalne imigracije, a sve u cilju njihovog suzbijanja. U sastav udarne grupe, kao stručni predstavnici ispred Tužiteljstva BiH, ulaze i dva tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

U srpnju 2005.g. sačinjene su Procedure za postupanje sa žrtvama trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, sukladno Konvenciji UN-a u borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i njenog Protokola za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudima, drugim međunarodnim konvencijama i protokolima, te pozitivnim propisima Bosne i Hercegovine.

Tijekom 2005. godine uz financijsku i operativnu pomoć Udarne grupe, vođena je istraga u nekoliko predmeta Tužiteljstva Bosne i Hercegovine iz oblasti trgovine ljudima.

 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba