Odjeli u Tužilaštvu BiH

Odjel II (Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju)

Odjel II (Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju)

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju (Posebni odjel II) uspostavljen je formiranjem Tužilaštva Bosne i Hercegovine (Tužilaštvo BiH) u 2003. godini, kada su odjel sačinjavali isključivo međunarodni tužioci, ovlašteni u skladu sa tadašnjim izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH.

Nakon toga Odjel je postepeno popunjavan i domaćim tužiocima, stručnim saradnicima i ostalim potrebnim osobljem.

Od kraja 2010. godine ovaj Odjel je u potpunosti sačinjen od domaćih tužilaca, a od 2011. godine u potpunosti domaći uposlenici rade u Odjelu.  

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju bavi se procesuiranjem počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala, privrednog kriminala, korupcije, terorizma, krijumčarenja ljudi, trgovine ljudima, ostalih krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine i pružanjem  međunarodne pravne pomoći u skladu sa zakonom.

Posebnim  odjelom  za  organizirani   kriminal,  privredni  kriminal   i  korupciju   rukovode  dva zamjenika  glavnog tužioca.

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju ima šest odsjeka, i to:

-       Odsjek za organizirani  kriminal;
-       Odsjek za privredni kriminal;
-       Odsjek za korupciju;
-       Odsjek za terorizam;
-       Odsjek za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima; i
-       Odsjek  za  međunarodnu   pravnu  pomoć  i  ostala  krivična  djela  iz  nadležnosti  Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba