Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA LITVANIJE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

17.04.2024. 12:07

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA LITVANIJE ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

- Savulis Vladas, rođen 1984. godine u Litvaniji, državljanin Litvanije, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, a po prethodnom dogovoru i za novčanu naknadu, u teretno motorno vozilo kojim je upravljao, u prostor koji je bio napravljen za vršenje krijumčarenja ljudi, izvršio prihvat 27 migranata državljana Sirije, Bangladeša, Iraka i Irana, među kojima i dvije maloljetne osobe, sa namjerom da ih iz Bosne i Hercegovine prokrijumčari na područje R Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

 

Krijumčarenje je vršeno u teretnom vozilu - prikolici, bez odgovarajućih uslova za smještaj i transport osoba, čime je ugrozio živote i zdravlje krijumčarenih osoba.

 

Sa navedenim vozilom optuženi je 20.1.2024. godine pristupio na granični prelaz Gradiška, sa namjerom da  krijumčarene osobe, protivno odredbama člana 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o Graničnoj kontroli i Zakona o strancima, na nezakonit način prebaci sa teritorije Bosne i Hercegovine na teritoriju Republike Hrvatske, iako je znao i bio svjestan da isti ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak državne granice i boravak u zemljama EU.

 

Detaljnim pretragama policijski službenici Granične policije otkrili su ilegalne migrante koji su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

 

Optuženi se tereti da je u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi pokušao izvršiti nezakonit  prevoz i prelazak 27 osoba, stranih državljana, među kojima su se nalazila dvojica maloljetnika, ugrozivši pri tome njihov život, zdravlje i sigurnost  čime je  počinio krivično djelo - krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba