Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ МЕЂУНАРОДНОГ ВРБОВАЊА РАДИ ПРОСТИТУЦИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ БАЊАЛУКЕ

09.04.2024. 09:51

Жртве кривичних дјела су држављанке Бразила, које су двa осумњиченa лица искориштавала у сврху сексуалне експлоатације, остваривши на тај начин велику незакониту имовинску корист. У реализацији акције откривене су и збринуте двије жртве, а утврђује се тачан број оштећених жртава.

 

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ МЕЂУНАРОДНОГ ВРБОВАЊА РАДИ ПРОСТИТУЦИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ БАЊАЛУКЕ

Тужилац из Одсјека за борбу против кријумчарења људи и трговине људима координисао је активности полицијских службеника МУП-а РС које се односе на лишење слободе и претресе просторија које користе лица осумњичена за међународно врбовање ради проституције.

 

Према прикупљеним доказима, међународно врбовање и навођење на проституцију извршено је довођењем страних држављанки у БиХ и најчешће је реализовано у изнамљеним становима на подручју Бањалуке.

 

На наведени начин осумњичени су остваривали незакониту имовинску корист и вршили искориштавање и експлоатацију лица која су ангажовали за пружање сексуалних услуга, за новчане износе које претходно договоре. Истрагом је утврђено да се ради о добро организованој  групи која дјелује на подручју ЕУ ради искориштавања и навођења на проституцију страних држављана, који долазе изван простора ЕУ.

 

Осумњичени се терете за кривично дјело - међународно навођење на проституцију из члана 187. Кривичног закона Босне и Херцеговине и кривично дјело - навођење на проституцију из члана 169. Кривичног законика Републике Српске.

 

Тужилаштво БиХ наставља истрагу у овом предмету те ће у наредном периоду, ради прикупљања информација, доказа и сазнања, реализовати сарадњу и користити капацитете и ресурсе ОБА-е БиХ, а и остварити међународну сарадњу са ЕВРОПОЛ-ом, ЕВРОЏАСТ-ом, те ИНТЕРПОЛ-ом.

 

На основу међународне правне помоћи упутиће више захтјева за доставу информација према различитим државама.

 

Поступајући тужилац донијеће одлуку о даљим активностима у предмету које ће обезбиједити несметан наставак истраге коју Тужилаштво БиХ води са партнерским полицијским агенцијама.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba