Вијести

ТУЖИОЦИ И ИСТРАЖИЛАЦ ИЗ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПОСЈЕТИЛИ КАНЦЕЛАРИЈУ ЕВРОПСКОГ ЈАВНОГ ТУЖИОЦА

21.03.2024. 14:38

Канцеларија европског јавног тужиоца показује преданост раду с надлежним органима земаља кандидата за чланство у Европској унији

 

 

 

 ТУЖИОЦИ И ИСТРАЖИЛАЦ ИЗ ТУЖИЛАШТВА БиХ ПОСЈЕТИЛИ КАНЦЕЛАРИЈУ ЕВРОПСКОГ ЈАВНОГ ТУЖИОЦА

Луксембург, 21. марта 2024. - Група тужилаца и истражилац из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва Босне и Херцеговине посјетила је Канцеларију европског јавног тужиоца (EPPO). Ојачана сарадња између ових институција показује њихову преданост у борби криминала на високом нивоу и у крајњем привођењу криминалаца пред лице правде, нарочито у случајевима међународног и прекограничног криминала.

“Размијенили смо искуства с колегама и унаприједили сарадњу која се заснива на споразуму о сарадњи између EPPO-а и Тужилаштва БиХ, а који су у новембру 2023. потписали главна европска тужитељка, Laura Codruța Kövesi и главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић. Ово ће осигурати ефикасност истрага и процесуирање одређених кривичних дјела у области финансија, укључујући оне које утичу на ЕУ буџет”, истакнуо је Младен Фуртула, тужилац Тужилаштва БиХ.

Састанак је организован у оквиру пројекта EU4Justice, фаза II, који се реализује уз финансијску подршку Европске уније с циљем усклађивања правосудног система у Босни и Херцеговини с европским стандардима. Учесници су разговарали о сарадњи између EPPO-а и надлежних органа из земаља које нису чланице ЕУ-а. Дијељење примјера из праксе у овиру кривичних истрага, као и стечена искуства такође су били дио састанка. Посебан нагласак био је на предметима повезаним с истрагама прања новца и истрагама које укључују одузимање имовине стечене финансијским криминалом: најбоље праксе, трендови у процесуирању организованих криминалних група.

“Пројект ће наставити да подржава правосудне институције у БиХ да оснаже своје капацитете и побољшају одговор земље на организовани криминал и корупцију“, рекао је Мика Аалто, водитељ компоненте у оквиру пројекта EU4Justice који помаже Тужилаштву БиХ.

 

EPPO, као независнa Канцеларија европског јавног тужиоца, одговоран је за истрагу, кривични прогон и доношење пресуда у предметима у којима се утврде кривична дјела која су против финансијских интереса ЕУ.

 

Линк можете преузети OVDJE

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba