Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СТРАНОГ ДРЖАВЉАНИНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

07.03.2024. 12:18

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:        

 

 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ СТРАНОГ ДРЖАВЉАНИНА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

-     Silvanli Ahmeta, рођеног 1989. године у Гиресуну у Турској, држављанина Р Турске, налази се у притвору.

 

Оптужени се терети да је дана 11. децембра прошле године, у намјери стицања противправне имовинске користи за превођење миграната преко државне границе, на подручју општине Велика Кладуша, по претходном договору са њему познатим лицем, извршио прихват девет држављана Р Турске и Ирака, иако је знао да наведена лица не испуњавају услове за законит прелазак државне границе БиХ, а што је супротно одредбама члана 6. Протокола против кријумчарења миграната, копненим, морским и ваздушним путем, којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и Закону о граничној контроли.

 

Оптужени је наведене радње учинио са намјером да наведене мигранте превезе преко државне границе Босне и Херцеговине у Републику Хрватску, на који начин је кријумчареним лицима омогућио незаконит превоз и боравак у БиХ, а наведени мигранти нису испуњавали услове за законит боравак у БиХ, сходно одредбама Закона о странцима, све како би за наведену услугу наплатио одређени износ новца.

 

Оптужени се терети да је починио кривично дјело кријумчарење лицаиз члана 189. став 1. КЗ-а БиХ, у вези са чланом 26. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba