Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANOG DRŽAVLJANINA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

07.03.2024. 12:18

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:        

 

 

 PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV STRANOG DRŽAVLJANINA ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA

-     Silvanli Ahmeta, rođenog 1989. godine u Giresunu u Turskoj, državljanina R Turske, nalazi se u pritvoru.

 

Optuženi se tereti da je dana 11. prosinca prošle godine, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi za prevođenje migranata preko državne granice, na području općine Velika Kladuša, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, izvršio prihvat devet državljana R Turske i Iraka, iako je znao da navedene osobe ne ispunjavaju uvjete za zakonit prelazak državne granice BiH, a što je protivno odredbama članka 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i Zakonu o graničnoj kontroli.

 

Optuženi je navedene radnje učinio sa namjerom da navedene migrante preveze preko državne granice Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, na koji način je krijumčarenim osobama omogućio nezakonit prijevoz i boravak u BiH, a navedeni migranti nisu ispunjavali uvjete za zakonit boravak u BiH, shodno odredbama Zakona o strancima, sve kako bi za navedenu uslugu naplatio određeni iznos novca.

 

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. KZ-a BiH, u svezi sa člankom 26. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba