Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА ПОЉСКЕ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

05.03.2024. 15:34

Поступајући у оквиру тужилачке дежуре, тужитељка Тужилаштва БиХ упутила је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за осумњиченог:

 

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА ПОЉСКЕ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

-         Rybicki Patryk Pawelа, рођеног 1991. године у Пољској, држављанина Пољске, лишеног слободе од стране полицијских службеника МУП-а РС, ПС Вишеград.

 

Наведени осумњичени је под истрагом и терети се да је ради међународног кријумчарења лица с циљем стицања финансијске добити, на подручју Вишеграда, учествовао у незаконитом превођењу у БиХ групе од 11 миграната, држављана Сирије, без идентификационих докумената. Истрагом је утврђено да је осумњичени по претходном договору са њему познатим лицима наведене мигранте преузео непосредно уз државну границу Р  Србије и Босне и Херцеговине након што су на мјесту које није предвиђено за прелазак државне границе ушли на територију Босне и Херцеговине, знајући да ова лица не испуњавају услове за законит улазак или боравак у БИХ, као и земље ЕУ, поступајући супротно одредбама Закона о граничној контроли, као и Конвенцији УН-а против транснационалног организованог  криминала и члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем.

 

Осумњичени је мигранте преузео у возило регистрацијских ознака Пољске, након чега их је повезао у правцу Сарајева, у чему је откривен и спријечен од полицијских службеника МУП-а РС који су зауставили наведено моторно возило.

 

Мјера притвора предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачка а) ЗКП БиХ, односно због опасности од бјекста осумњиченог који је страни држављанин и који би одласком из БиХ постао недоступан правосудним институцијама БиХ.

 

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је према Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba