Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA POLJSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

05.03.2024. 15:34

Postupajući u okviru tužiteljske dežure, tužiteljica Tužiteljstva BiH uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog:

 

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA POLJSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

-      Rybicki Patryk Pawela, rođenog 1991. godine u Poljskoj, državljanina Poljske, lišenog slobode od strane policijskih djelatnika MUP-a RS, PS Višegrad.

 

Navedeni osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je radi međunarodnog krijumčarenja osoba s ciljem stjecanja financijske dobiti, na području Višegrada, sudjelovao u nezakonitom prevođenju u BiH skupine od 11 migranata, državljana Sirije, bez identifikacijskih dokumenata. Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim osobama navedene migrante preuzeo neposredno uz državnu granicu R  Srbije i Bosne i Hercegovine nakon što su na mjestu koje nije predviđeno za prelazak državne granice ušli na teritorij Bosne i Hercegovine, znajući da ove osobe ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak ili boravak u BiH, kao i zemlje EU, postupajući protivno odredbama Zakona o graničnoj kontroli, kao i Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem.

 

Osumnjičeni je migrante preuzeo u vozilo registracijskih oznaka Poljske, nakon čega ih je povezao u pravcu Sarajeva, u čemu je otkriven i spriječen od policijskih djelatnika MUP-a RS koji su zaustavili navedeno motorno vozilo.

 

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji je strani državljanin i koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim institucijama BiH.

 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je prema Sudu BiH.

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba