Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA VIŠE STOTINA ILEGALNIH MIGRANATA

26.02.2024. 15:51

Tužiteljica iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija podigla je optužnicu kojom su obuhvaćene tri osobe:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA VIŠE STOTINA ILEGALNIH MIGRANATA

1.   Baban Mohammed Kareem, rođen 1990. godine u Iraku, državljanin Iraka, nalazi se u pritvoru

2.   Onen Ilhan, zv. „Doktor“, rođen 1986. godine u Omerli-rep, državljanin Turske, nalazi se u pritvoru

3.   Njemčević Emir, rođen 1972. godine u  Sarajevu, državljanin BiH.

 

Optuženi se terete da su, tijekom 2023. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa osobama u inozemstvu, naročito na području R Turske, kao i sa osobama koje se nalaze u BiH, stranim državljanima i državljanima BiH, organizirali, pripremali, dogovarali i realizirali krijumčarenje većeg broja osoba, državljana Turske, različite starosti i spola, među kojima je bilo i djece i malodobnih osoba te za znatne novčane naknade realizirali njihovo krijumčarenje iz BiH u Hrvatsku, te druge zemlje EU.

 

Nakon dolaska u BiH, organizirali su njihov smještaj na području Sarajeva i drugih gradova, te ih transportirali na područje USK, najčešće na područje Bihaća i Velike Kladuše, odakle su organizirali njihov nezakoniti transport i krijumčarenje mimo legalnih graničnih prijelaza, na područje R Hrvatske, kao i dalje prema zemljama EU, za novčane naknade u iznosu od 2500 do 19 500 eura, ovisno o broju krijumčarenih osoba, kao i konačnoj destinaciji.

 

Kako bi osigurali naplatu novca za krijumčarene osobe, optuženi su zadržavali njihove dokumente, te je prigodom pretresa stanova i objekata koje su koristili pronađeno više od 500 osobnih dokumenata R Turske.

 

Optuženi se terete da su radi pribavljanja protupravne imovinske koristi postali pripadnici skupine, odnosno udruge za krijumčarenje ljudi, te nedozvoljeno preveli i omogućili nedozvoljeno prevođenje  najmanje 500 osoba, turskih državljana među kojima i malodobnih osoba i pri tom ostvarili protupravnu imovinsku korist, čime su počinili kaznena djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje kaznenog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz članka 189a. i kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona BiH.

 

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka, 6 vještaka i stručnih osoba, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba