Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA VANJU VUKOVIĆA (1985), OSUMNJIČENOG ZA OMETANJE RADA PRAVOSUĐA

08.02.2024. 13:33

Tužilac Tužilaštva BiH, koji postupa u predmetu Dalibor Railić i dr., uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Vanju Vukovića (1985) iz Prijedora.

 

 PREDLOŽEN PRITVOR ZA VANJU VUKOVIĆA (1985), OSUMNJIČENOG ZA OMETANJE RADA PRAVOSUĐA

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. ZKP-a BiH, stav 1. tačke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

 

Osumnjičeni Vuković pod istragom je Tužilaštva BiH i policijskih agencija i sumnjiči se za ometanje istrage, odnosno da je upućivao prijetnje i zastrašivanja svjedoku u predmetu organiziranog kriminala, tražeći da promijeni iskaz. Radi se o svjedoku koji je dao iskaz u predmetu protiv optuženog Dalibora Railića i dr., a naročito na okolnosti teškog ubistva Radenka Bašića, načelnika prijedorske krim-policije.

 

Nakon što su prikupljeni dokazi o nezakonitim aktivnostima osumnjičenog, on je lišen slobode, a sumnjiči se za krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ-a BiH.

 

Lišenje slobode rezultat je operativne akcije koju su, uz nadzor tužioca, proveli policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba