Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVOJICU DRŽAVLJANA AFGANISTANA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL I VIŠE DRUGIH TEŠKIH KRIVIČNIH DJELA

19.01.2024. 15:26

Jedan osumnjičeni, koji se tereti za krivično djelo ubistva, predat je policiji MUP-a USK u Bihaću, a četvrti osumnjičeni stavljen je pod nadzor u Imigracioni centar.

 

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVOJICU DRŽAVLJANA AFGANISTANA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL I VIŠE DRUGIH TEŠKIH KRIVIČNIH DJELA

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, prema Sudu BiH uputio je prijedlog pritvora za osumnjičene:

 

1.   Sadat Afgan (24), rođen u Ningahar, Afganistan, državljanin Afganistana,

2.   Mohammad Karim Malang, zv. „Malang“ (23), rođen u Paktia, Afganistan, državljanin Afganistana.

 

Pritvor je predložen iz razloga opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji su strani državljani, te bi odlaskom iz BiH postali nedostupni Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, a sve u skladu sa članom 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP-a BiH.

 

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i partnerskih agencija za provođenje zakona i terete se da su se od sredine 2023. godine, pa do trenutka lišenja slobode (18.01.2024.), zajedno sa drugim njima poznatim osobama, stranim državljanima, organizovali u grupu za činjenje krivičnih djela krijumčarenja migranata na području Bosne i Hercegovine, te su vršili nezakonit prihvat i krijumčarenje ilegalnih migranata koji bi dolazili u BiH, organizujući njihov nezakoniti transport prema R Hrvatskoj i državama EU.

 

Također, terete se da su prije nekoliko dana, upotrebom fizičke sile i vatrenog oružja izvršili otmicu trojice stranih državljana, u blizini migrantskog kampa u Blažuju, koje su oteli, držali u prinudnom zatvaranju u teškim vremenskim uslovima, te im nanosili fizičke i psihičke ozljede, povređivali raznim predmetima, pa ih u takvom stanju snimali da bi od njihovih porodica i bliskih osoba koje se nalaze van BiH iznudili otkup u iznosu od 10.000 eura.

 

Navedeni oštećeni su pronađeni i zbrinuti od strane policije i nadležnih službi, nakon čega su osumnjičeni lišeni slobode.

 

Osumnjičeni se terete za krivična djela:

 

- Organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZ-a BiH

- Krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH

- Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZ-a FBiH

- Otmica iz člana 180. KZ-a FBiH

- Iznuda iz člana 295. KZ-a FBiH

- Laka tjelesna ozljeda iz člana 173. KZ-a FBiH.

 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba