Vijesti

U AKCIJI SIPA-e I TUŽILAŠTVA BiH LIŠENI SLOBODE STRANI DRŽAVLJANI OSUMNJIČENI ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL I VIŠE DRUGIH KRIVIČNIH DJELA

18.01.2024. 14:18

Postupajući pod nadzorom tužioca iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, policijski službenici SIPA-e su na području Sarajeva lišili slobode četiri strana državljanina (Afganistan), osumnjičena za organizovani kriminal i više drugih krivičnih djela.

 

 U AKCIJI SIPA-e I TUŽILAŠTVA BiH LIŠENI SLOBODE STRANI DRŽAVLJANI OSUMNJIČENI ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL I VIŠE DRUGIH KRIVIČNIH DJELA

Osumnjičeni se terete da su organizovali i vršili krijumčarenje ilegalnih migranata na području BiH, kao i počinili više teških krivičnih djela  na teritoriji BiH kojima su ozbiljno narušavali sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

 

Jedan od uhapšenih osumnjičen je za krivično djelo ubistva koje se desilo na području Bihaća krajem prošle godine.

 

Osumnjičeni se terete i za otmicu stranih državljana, kao i traženje otkupa za otete osobe, mučenje i zlostavljanje otetih osoba i nanošenje fizičkih ozljeda.

 

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i terete se za krivična djela-organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZ-a BiH u vezi sa krivičnim djelom-krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH, kao i  krivična djela-nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZ-a FBiH, otmica iz člana 180. KZ-a FBiH, iznuda iz člana 295. KZ-a FBiH i lake tjelesne ozljede iz člana 173. KZ-a FBiH, a sve u vezi sa članom 53. KZ-a BiH.

 

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac donijet će odluku o daljem postupanju prema osumnjičenima u pogledu prijedloga za pritvor i druge mjere, kao i daljim aktivnostima u istrazi.

U istrazi i radu na predmetu ostvarena je značajna saradnja sa agencijama za provođenje zakona iz Republike Srbije i Švicarske Konfederacije, kao i Europolom i Interpolom.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba