Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SКY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА

08.01.2024. 13:46

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

 

 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SКY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА

1.         Лубура Недељка, рођеног 1975. године, у вријеме извршења кривичног дјела запослен у МУП РС, држављанин БиХ

2.         Рогуљић Бојана, рођеног 1981. године у Бања Луци, раније осуђиван, држављанин БиХ и Р Србије.

 

Оптужени се терете да су се крајем 2020. године договорили да преко државне границе незаконито у БиХ преведу М.И. који се налазио у Словенији, а за којег су знали да је за њим расписана Интерполова потјерница на захтјев агенција за провођење закона у Црној Гори, као осумњиченом за кривично дјело покушаја убиства.

 

Оптужени су знали и да наведени посједује фалсификоване личне документе БиХ, на други идентитет, али су кориштењем полицијских капацитета и провјерама у ИДДЕА систему утврдили да је та путна исправа проглашена неважећом.

 

Након што је оптужени Рогуљић кориштењем SKY ECC апликације за заштићену комуникацију обавијестио М.И. о наведеном, као и вршио даљу комуникацију о мјесту и времену састанка у Словенији, оптужени Лубура је злоупотријебио свој положај у МУП-у РС те користио службено возило са свјетлосном сигнализацијом са којим су оптужени отишли на подручјe Р Словеније, преузели потраживано лице, те га на тај начин незаконито и без граничних контрола превезли на подручје Босне и Херцеговине.

 

Оптужени Лубура Недељко терети се да је починио кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ БиХ и злоупотреба службеног положаја или овлаштења из члана 315. КЗ РС, а оптужени Рогуљић Бојан кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba