Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ТЕРОРИЗАМ И УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА

08.01.2024. 09:26

Тужилац из Одсјека за тероризам подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ТЕРОРИЗАМ И УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА

-     Ћатић Аднана, рођеног 1988. године у Зеници, држављанина БиХ, налази се у притвору.

 

Оптужени се терети да је током 2013.г. испланирао и реализовао одлазак на ратиште у Сирију и придруживање терористичкој групи “Džabrat Al Nusra”, која дјелује на подручју Сирије и која је од стране Савјета безбједности Уједињених нација проглашена терористичком организацијом.

Према прикупљеним доказима, оптужени је 1.7.2013. године напустио БиХ са аеродрома Сарајево, отишао на територију Р Турске, одакле је илегално прешао на територију Сирије, гдје се прикључио терористичкој организацији “Džabrat Al Nusra” која има за циљ дестабилизацију и насилну промјену политичког и уставног поретка на подручју Сирије, а чији су припадници свакодневним оружаним акцијама и нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим терористичким радњама и активностима намјеравали извршити насилну измјену уставног поретка и политичког режима.

 

Према прикупљеним доказима, оптужени Ћатић у наведеној терористичкој организацији је прошао војне обуке, дјеловао на формацијском мјесту снајперисте у овој терористичкој групи и учествовао у борбама против легалне војске у Сирији, на којем се подручју задржао око 8 година, до 2021. године, након чега је боравио на подручју Блиског истока и Турске, гдје је прије неколико мјесеци лоциран, те је 17.11.2023. године лишен слободе од стране припадника Граничне полиције БиХ, а на основу потраге расписане од Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA, откада се налази у притвору.

 

Оптужени се терети да се придружио и постао припадник терористичке организације, чиме је починио кривично дјело – организовање терористичке групе из члана 202д. став 2. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ, а у вези са кривичним дјелом – тероризам из члана 201. Кривичног закона БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba