Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАЊА ТЕРОРИСТИЧКЕ ГРУПЕ И УЧЕСТВОВАЊА НА РАТИШТИМА У СИРИЈИ И ИРАКУ

05.01.2024. 10:54

Оптужени  Вилдан Кључо (1986) се терети да је од 2012. године боравио на подручју Сирије и Ирака, гдје се борио у структурама војне јединице „Ахмед Асафа“ на територији коју је контролисао тзв. „ИСИЛ“, који је од стране Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом.

 

 ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАЊА ТЕРОРИСТИЧКЕ ГРУПЕ И УЧЕСТВОВАЊА НА РАТИШТИМА У СИРИЈИ И ИРАКУ

Тужилац Одсјека за тероризам подигао је оптужницу против:

 

-   Кључо Вилдана рођеног 1986. године у Мостару, држављанина БиХ, налази се у притвору.

 

Оптужени се терети да је дана 28.08.2012. године отпутовао редовним летом Сарајево-Истанбул у Р Турску, те након тога илегално прешао границу између Турске и Сирије са намјером да се прикључи терористичким групама које дјелују на том подручју.

 

Прикупљени су докази да се оптужени прикључио у оквиру терористичке организације војној јединици „Ахмед Асафа“ која је постала саставни дио терористичке организације „ИСИЛ“-а на подручју Сирије и Ирака, а која је од стране Савјета безбједности УН-а проглашена терористичким организацијом, чији припадници су свакодневним оружаним акцијама, и то нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим радњама чинили терористичке акте у намјери насилне измјене уставног поретка и режима на том подручју.

 

У оптужници се  наводи да је оптужени, као припадник у војним јединицама, учествовао у ратним дејствима као припадник терористичке организације све до 2023. године, односно до преласка на територију Републике Турске и повратка у БиХ, чиме је овај оптужени провео више од деценије на подручју Сирије и Ирака те је један од оптужених из БиХ са најдужим боравком на том подручју.

 

Оптужени се терети да се придружио и постао припадник терористичке организације, чиме је починио кривично дјело-организовање терористичке групе из члана 202д. став 2. у вези са ставом 1., а све у вези са кривичним дјелом тероризам из члана 201. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

 

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем више свједока, те прилагањем материјалних доказа.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba