Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ZVORNIKA

27.12.2023. 12:47

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:  

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ZVORNIKA

- Spasojević Dragana, rođenog 1965. godine u općini Zvornik, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Srbije,

- Radović Vinka, rođenog 1959. godine u općini Zvornik, državljanina BiH i R Srbije,

- Vasić Dragomira, rođenog 1964. godine u Tuzli, državljanina BiH i R Srbije i

- Panić Petka, rođenog 1952. u općini Zvornik, državljanina BiH i R Srbije.

 

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, koncem mjeseca svibnja i početkom mjeseca lipnja 1992. godine, u svojstvu dužnosnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti, postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

Oni su optuženi da su sudjelovali u širokom i sustavnom napadu na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okolice, tijekom kojeg su kao saizvršitelji planirali i učinili, te pomogli u planiranju, pripremanju i učinjenju prinudnog preseljenja nekoliko tisuća civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, nečovječnom postupanju prema njima, kao i nezakonitom zatočenju dijela ovog pučanstva. Prigodom progona pučanstva počinjena su ubojstva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti.

 

Optuženi Panić Petko se tereti i za nezakonito razdvajanje od njihovih članova obitelji oko 600 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, među kojima je bilo najmanje 28 djece i malodobnih osoba, koji su transportirani i nezakonito zatočeni u Tehničko-školski centar u Karakaju.

 

Prema navodima optužnice, optuženi Panić Petko se tereti da je nečovječno postupao prema civilnom bošnjačkom pučanstvu, te osobno sa policajcima pod njegovom zapovijedi, zajedno sa neidentificiranim srpskim vojnicima, sudjelovao u razdvajanju navedenih civila od njihovih članova obitelji, čime je svjesno uzrokovao kod odvojenih muškaraca i nazočnih članova njihovih obitelji velike patnje, kao i ozbiljne psihičke povrede.

 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo - zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH.

 

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 204 svjedoka, među kojima i 5 svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba