Vijesti

OPTUŽENI ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIH DROGA I ORUŽJA, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA KRIVNJE, OSUĐENI NA KAZNE ZATVORA U UKUPNOM TRAJANJU OD 8 GODINA I TRI MJESECA I NOVČANE KAZNE

14.11.2023. 12:30

U okviru predmeta Tužiteljstva BiH, petorica optuženih sporazumno su priznali krivnju, nakon čega su osuđeni u Sudu BiH.

 

 

OPTUŽENI ZA NEOVLAŠTENI MEĐUNARODNI PROMET OPOJNIH DROGA I ORUŽJA, NAKON SPORAZUMNOG PRIZNANJA KRIVNJE, OSUĐENI NA KAZNE ZATVORA U UKUPNOM TRAJANJU OD 8 GODINA I TRI MJESECA I NOVČANE KAZNE

Sporazumno su priznali krivnju optuženi:

 

- Jakupović Admir (1980), kaznu zatvora u trajanju od 3 godine;

- Ermin Ljumić (1989), kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 3 mjeseca;

 - Mirza Serdarević (1980), na glavnu kaznu, kazna zatvora u trajanju od 1 godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM;

- Melir Hodžić (1990), na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM;

- Al Rijad Fazlić (1991), na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM.

 

Oglašeni su krivim za kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. KZ-a BiH, a optuženi Ljumić Ermin i Jakupović Admir i kazneno djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. istog Zakona.

 

Optuženi su priznali krivnju da su, kao članovi skupine za organizirani kriminal koja je djelovala na teritoriju Bosne i Hercegovine i inozemstva, vršili neovlašten promet opojnih droga, kao i nedozvoljen promet oružja i vojne opreme bez dozvole propisane zakonom BiH.

 

Predložene kazne sukladne su ulogama i odgovornošću optuženih u izvršenju kaznenih djela.

 

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na temelju sporazuma izrekao Sud BiH.

 

Sporazumna priznanja krivnje su proslijeđena Sudu BiH koji ih je prihvatio i izrekao kaznu optuženima.

 

Nakon prihvatanja sporazuma, predmet protiv navedenih optuženih je pravomoćno okončan bez daljnjeg provođenja sudskog postupka.

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba