Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA PAKISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

07.11.2023. 13:42

Tužiteljica Tužiteljstva BiH podigla je optužnicu protiv optuženogTaimur Hassana, rođenog 2003. godine, u mjestu Palia, Pakistan, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru.

 

 PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANINA PAKISTANA ZBOG KRIJUMČARENJA MIGRANATA

Optuženi se tereti da je 26.9. ove godine, oko dva sata poslije ponoći, u uvjetima smanjene vidljivosti, u okolici Zvornika izvršio krijumčarenje 20 migranata, državljana Afganistana, među kojima i jedne malodobne osobe sa područja R Srbije, preko rijeke Drine, na teritoriju Bosne i Hercegovine.

 

Navedeni migranti kod sebe nisu posjedovali identifikacione dokumente, a optuženi je kazneno djelo počinio znajući da ove osobe ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak ili boravak u BiH, kao i zemljama  EU, postupajući na taj način protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH.

 

Krijumčarenje je izvšeno u dva navrata, korištenjem gumenog čamca i izazivanjem opasnosti po sigurnost i živote migranata, a optuženi je, nakon što je uočen od policijskih djelatnika Granične policije i SIPA-e BiH, pokušao pobjeći u čemu je spriječen i lišen slobode.

 

Optuženi se tereti da je, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, preko državne granice nedozvoljeno preveo više migranata, od kojih jedna osoba nije navršila 18 godina života, čime je počinio kazneno djelo - krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona BiH.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu potvrdio.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba