Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANA TURSKE OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

07.11.2023. 10:47

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DRŽAVLJANA TURSKE OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

- Murata Gulera, rođenog 1997. godine u Kiziltepe, Republika Turska, državljanina Republike Turske, nalazi se u pritvoru, i

- Nihata Bayrama, rođenog 1974. godine u Palu, Elazig, Republika Turska, državljanina Republike Turske, nalazi se u pritvoru.

Navedeni optuženi se terete da su, 23. kolovoza ove godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, zajedno sa njima poznatim osobama sudjelovali u pokušaju nedozvoljenog prevođenja preko državne granice 13 osoba, državljana Turske, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja  migranata, kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

Optuženi se terete da su, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, krijumčarili strane državljane koje su doveli u nepristupačno područje u blizini državne granice, gdje su trebali biti ilegalno prevedeni na područje R Hrvatske i EU.

Krijumčari i krijumčarene osobe otkriveni su na samoj graničnoj crti u širem području Posušja, od strane Granične policije BiH, JGP Gorica, zajedničkim patrolama GP BiH i GP Hrvatske-Imotski, nakon čega su lišeni slobode i stavljeni pod kontrolu.

Oni se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. KZ-a BiH,  sve u svezi sa člankom 26. i 29. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba