Вијести

УЛОЖЕНА ЖАЛБА НА ОСЛОБАЂАЈУЋУ ПРЕСУДУ У ПРЕДМЕТУ ЗАКЛОПАЧА

10.06.2022. 13:19

Поступајућа тужитељка Посебног одјела за ратне злочине упутила је Апелационом одјељењу Суда БиХ жалбу на првостепену ослобађајућу пресуду за 5 оптужених за кривично дјело злочини против човјечности.

УЛОЖЕНА ЖАЛБА НА ОСЛОБАЂАЈУЋУ ПРЕСУДУ У ПРЕДМЕТУ ЗАКЛОПАЧА

Жалба је упућена због битне повреде одредби кривичног поступка, као и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Тужилаштво БиХ у предмету за злочин против човјечности терети петорицу оптужених Радомира Пантића, Бранка Јоловића, Миломира Милошевића, Ненада Вукотића и Николу Лошића за злочин почињен у мјесецу мају 1992. године, када је приликом напада на село Заклопача у близини Милића убијено најмање 57 цивилних жртава бошњачке националности, оба пола и свих старосних група, међу којима и 11 дјеце, чији посмртни остаци су у највећем дијелу ексхумиран и идентификовани.

У жалби је тужитељка ставила акценат на доказе и исказе свједока којима се оптужени терете да су за вријеме наведеног догађаја били на локацији, па и лично учествовали у убиствима цивила, што је доказивано исказима свједока и материјалним доказима приложеним уз оптужницу.

Уложеном жалбом тражи се да се првостепена пресуда укине, поново закаже претрес те оптужени огласе кривима и казне по закону.

Жалба је упућена Суду Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba