Vijesti

ULOŽENA ŽALBA NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU U PREDMETU ZAKLOPAČA

10.06.2022. 13:19

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za ratne zločine uputila je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu za 5 optuženih za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti.

ULOŽENA ŽALBA NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU U PREDMETU ZAKLOPAČA

Žalba je upućena zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužiteljstvo BiH u predmetu za zločin protiv čovječnosti tereti petoricu optuženih Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića za zločin počinjen u mjesecu svibnju 1992. godine, kada je prigodom napada na selo Zaklopača u blizini Milića ubijeno najmanje 57 civilnih žrtava bošnjačke nacionalnosti, oba spola i svih starosnih skupina, među kojima i 11 djece, čiji posmrtni ostaci su u najvećem dijelu ekshumiran i identificirani.

U žalbi je tužiteljica stavila akcenat na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi terete da su za vrijeme navedenog događaja bili na lokaciji, pa i osobno sudjelovali u ubojstvima civila, što je dokazivano iskazima svjedoka i materijalnim dokazima priloženim uz optužnicu.

Uloženom žalbom traži se da se prvostupanjska presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.

Žalba je upućena Sudu Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba