Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

23.05.2022. 13:44

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv EMRAHA MUJANOVIĆA, zvanog „Emčo“, rođenog 1993. godine u Srebrenici.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIJUMČARENJE ILEGALNIH MIGRANATA

Optuženi se tereti da je, djelujući kao član organizovane grupe za krijumčarenje ljudi, u okviru zajedničkog plana i prethodnog dogovora, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge, prihvatom i prevozom omogućio migrantima nezakonit boravak na području BiH. Navedeni migranti su prethodno od strane organizatora i članova grupe ilegalno prevedeni čamcem preko rijeke Drine, granične linije iz R Srbije u BiH, a sve u cilju daljeg prebacivanja u zemlje EU.

Optuženi je nakon preuzimanja i prilikom nedozvoljenog tranzita migranata kroz teritoriju BiH otkriven i spriječen zaustavljanjem od strane policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH-SIPA, na magistralnom putu u mjestu Glogova, opština Bratunac, koji su pregledom zatekli 14 ilegalnih migranta državljana Egipta.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana 189a. stav 2. i krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona  Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je nakon toga istu i potvrdio.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba