Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA ZBOG RATNIH ZLOČINA NA PODRUČJU ROGATICE

17.05.2022. 08:48

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PET OSOBA ZBOG RATNIH ZLOČINA NA PODRUČJU ROGATICE

1. Nešković Zorana, rođenog 1965. godine u Rogatici

2. Pantović Pante, rođenog 1948. godine u Sarajevu

3. Đerić Slaviše, zv. ”Đera”, rođenog 1973. godine u Rogatici

4. Ujić Nenada, rođenog 1972. godine u Rogatici

5. Despet Pere, rođenog 1963. godine u Rogatici.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u drugoj polovici 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS, optuženi Nešković u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u pomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je u navedenom objektu, koncem mjeseca srpnja 1995. godine, bilo zatočeno civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starijih osoba starosti od oko 60 godina, dvije malodobne osobe, kao i više od 10 osoba kojima je bila potrebna liječnička pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga na putu Žepa – Kladanj.

Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške tjelesne i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju.

Također, optuženi se terete za ubojstvo jednog zatočenika koji je bio vjerski djelatnik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi se terete za kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. stavak 1. preuzetog KZ-a SFRJ, a navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 45 svjedoka, od čega 3 svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, 2 vještaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba