Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU DONJEG VAKUFA

29.04.2022. 12:12

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv ĐURKIĆ MIODRAGA, rođenog 1966. godine u Bugojnu, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU DONJEG VAKUFA

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od 21.06.1992. godine pa do kraja septembra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva opštine Donji Vakuf, kao kriminalistički i KDZ tehničar u SJB Donji Vakuf, a od 01.07. do 23.09.1992. godine i upravnik zatvoreničkog objekta Vrbaspromet, koji je bio pod nadležnošću SJB Donji Vakuf, počinio progon civilnog nesrpskog stanovništva opštine Donji Vakuf zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršeći pravila međunarodnog prava, čineći to protivzakonitim zatvaranjima, mučenjima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima preduzetim u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda.

On se tereti za progon i nezakonita lišenja slobode i protivzakonita zatvaranja oko stotinu civila nesrpske nacionalnosti iz objekata SJB Donji Vakuf, „Đuđine kuće“ i TO Magacina odvedenih u prostorije zatvoreničkog objekta Vrbasprometa, a zatim mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja na surove načine i nečovječna postupanja od kojih posljedica je dvoje civila preminulo, a četiri zatvorenika su odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkama a), f), i) i k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, sve u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. istog Zakona.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, saslušanjem vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba