Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU SREBRENICE

04.01.2022. 13:10

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU SREBRENICE

-      Živanović Milenka, rođenog 1946. godine u Ratkovićima, Srebrenica.

Optuženi se tereti da je kao general i zapovjednik Drinskog korpusa VRS, 1995. godine, kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima  jedinica Drinskog korpusa u  rasprostranjenom i sustavnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog pučanstva na području Srebrenice i Žepe.

U optužnici se navodi da je optuženi, počevši od mjeseca ožujka 1995. pa do sredine srpnja te godine, u više navrata, izvršio blokiranje zaštićene zone Srebrenica, sprječavao snabdijevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno pučanstvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uvjeti i civilno pučanstva prinudilo da napusti svoje domove i imovinu.

Također, optuženi se tereti za artiljerijske i pješadijske napade na pučanstvo, koji su rezultirali smrću više osoba, kao i napade na pučanstvo prigodom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a sa ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila. Nadalje, optuženi se tereti da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prinudnog progona civilnog pučanstva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dječaka koji su prinudno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja.

Optuženi se također tereti da su vojne i policijske jedinice pod njegovom komandom, sudjelovale u zarobljavanju više hiljada muškaraca i dječaka sa područja Srebrenice, na putnoj komunikaciji Bratunac-Milići, kao i njihovom nezakonitom zatočenju i transportu.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka,  kao i iznošenjem većeg broja materijalnih dokaza, uključući i dokumentaciju dobijenu suradnjom sa Tužiteljstvom i Sudom MRMKS-a u Den Haagu.

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba