Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ ВИСОКЕ КОРУПЦИЈЕ ПРОТИВ НЕКАДАШЊЕГ МИНИСТРА ОДБРАНЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

26.11.2021. 10:10

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против Цикотић Селме рођеног 1964. године у Иванграду, Црна Гора, држављанина БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ ВИСОКЕ КОРУПЦИЈЕ ПРОТИВ НЕКАДАШЊЕГ МИНИСТРА ОДБРАНЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Оптужени се терети да је у периоду од 2009. до 2011. године, док је обављао функцију министра одбране БиХ, злоупотријебио службени положај државног министра тако што је, на незаконит начин, погодовао купцу на штету министарства којим је руководио приликом плана извоза и продаје вишкова застарјелог оружја, муниције и војне опреме.

У оптужници се наводи да је оптужени, потпуно незаконито и заобилазећи предвиђене законске процедуре, без упознавања својих замјеника, као и Предсједништва БиХ, вршио измјене уговора, након чега је предузећу „Scout“ д.о.о. Загреб, умјесто застарјелог наоружања и муниције које је и било предвиђено за отпис и продају како би се смањили трошкови чувања и одржавања, измјенама уговора извозио оружје и муницију већег квалитета и потражње на тржишту па је на тај начин оштетио буџет БиХ за износ од око 9,7 милиона КМ, као и другима прибавио имовинску корист у вишемилионском износу.

Оптужени се терети да је као службено лице у органима извршне власти у БиХ, на позицији државног министра одбране, искористивши свој службени положај, својим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме је починио продужено кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220. Кривичног закона БиХ.

Тужилаштво БиХ ће кривицу оптуженог доказивати саслушањем већег броја свједока и стручних вјештака и прилагањем више стотина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba