Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ОСАМ ЛИЦА

23.11.2021. 14:48

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је, а Суд БиХ потврдио, оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ОСАМ ЛИЦА

- Милошевић Горана, рођеног 1973. године у Билећи, држављанина БиХ, полицијског службеника Граничне полиције БиХ,

- Кашиковић Светозара, рођеног 1983. године у Требињу, држављанина БиХ, полицијског службеника Граничне полиције БиХ,

- Правица Владислава, рођеног 1972. године у Требињу, држављанина БиХ и Р Србије, полицијског службеника Граничне полиције БиХ,

- Рогач Милорада, рођеног 1966. године у Фочи, држављанина Р Црне Горе,

- Ђурица Дарка, рођеног 1982. године у Стоцу, држављанина БиХ,

- Рогач Зорана, рођеног 1957. године у Билећи, држављанина БиХ,

- Сворцан Горана, рођеног 1969. године у Билећи, држављанина БиХ, и

- Милинић Александра, рођеног 1991. године у Требињу, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су, у временском периоду од мјесеца децембра 2020. године до средине априла 2021. године, постали припадници групе људи са циљем учињења кривичних дјела кријумчарење, недозвољен промет акцизних производа, те давање дара и других облика користи, односно уз елементе коруптивних кривичних дјела и избјегавајући мјере царинске контроле бавили се преношењем преко државне границе акцизних производа чији је увоз забрањен, односно захтијева посебно одобрење све у циљу стављања у промет акцизних производа који нису обиљежени маркицама БиХ.

Према наводима оптужнице, свако од припадника групе имао је одређену улогу - оптужени Милошевић Горан, Кашиковић Светозар и Владислав Правица, у својству полицијских службеника Граничне полиције БиХ, примањем дара и других облика користи да не изврше што би морали извршити, односно неизвршавањем својих службених дужности омогућавали другим оптуженима да превозе преко државне границе веће количине акцизних производа-цигарета, који нису означени акцизним маркицама БиХ с циљем њиховог стављања у промет на територији БиХ.

Оптужени Милошевић Горан, као припадник Граничне полиције БиХ, оптужен је да је пружао и услуге пратње и усмјеравања кретања у граничном појасу те уступања неприпадајућих регистарских ознака другим припадницима групе. Поред ове улоге овлаштена службена лица су омогућавала већем броју различитих лица да незаконито прелазе државну границу на улазу у БиХ и на излазу из БиХ, без вршења граничне контроле и провјера, чиме су остваривали имовинску корист у њима познатим износима.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba