Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 6 LICA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZOVANI MEĐUNARODNI KRIMINAL I NEDOZVOLJEN PROMET OPOJNIH DROGA

17.11.2021. 09:28

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za 6 lica lišenih slobode u akciji kodnog naziva “Transporter”.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 6 LICA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZOVANI MEĐUNARODNI KRIMINAL I NEDOZVOLJEN PROMET OPOJNIH DROGA

Mjere pritvora bit će predložene zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga kako sa područja Zapadnog Balkana prema zemljama EU, tako i sa područja zemalja EU prema BiH i zemljama regiona.

Prema prikupljenim dokazima osumnjičeni su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju u zemljama regiona, narušavajući sigurnost građana i vladavinu prava.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje instituciji Europola na saradnji u ovoj složenoj operaciji, kao i partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama u zemljama regiona i policijskim agencijama koje su realizovale akciju na području oba entiteta u BiH, uključujući MUP RS, SIPA-u, MUP TK i MUP KS.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba