Вијести

САСТАНАК НАЈВИШИХ ЗВАНИЧНИКА ТУЖИЛАШТВА БиХ, РЕПУБЛИЧКОГ ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА И ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ ОДРЖАН У БЕОГРАДУ

15.10.2021. 15:32

У Републичком јавном тужилаштву Републике Србије одржан је састанак главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић са сарадницима, републичке јавне тужитељке Републике Србије Загорке Доловац и тужитељке за ратне злочине Републике Србије Снежане Станојковић.

САСТАНАК НАЈВИШИХ ЗВАНИЧНИКА ТУЖИЛАШТВА БиХ, РЕПУБЛИЧКОГ ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА И ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ ОДРЖАН У БЕОГРАДУ

Тужитељка за ратне злочине Републике Србије, Снежана Станојковић, упознала је главну тужитељку Гордану Тадић и делегацију Босне и Херцеговине да је Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије подигло оптужницу бр. КТО-5/21 против осумњиченог Едина Врања због кривичног дјела ратни злочин против ратних заробљеника из члана 144. КЗ-а СРЈ.

На основу прописа којима се регулише регионална сарадња између Републике Србије и Босне и Херцеговине, Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Уговора између Републике Србије и Босне и Херцеговине о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, Тужилаштво за ратне злочине ће поднијети приједлог Вишем суду у Београду, Одељењу за ратне злочине, за уступање кривичног гоњења у наведеном предмету правосудним органима Босне и Херцеговине.

С обзиром да се ради о притворском предмету очекује се хитно поступање Вишег суда у Београду.

Овај догађај представља велики искорак у сарадњи у предметима ратних злочина између Тужилаштва Босне и Херцеговине и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије.

На састанку је разговарано о унапређењу регионалне сарадње у свим предметима, а нарочито предметима ратних злочина. Договорено је да ће оба тужилаштва скупа прегледати све предмете и размијенити све неопходне информације како би оштећени били сигурни да ће предмети бити ријешени на професионалан начин,  без обзира у којој земљи се поступак води.

Овакав начин рада, као и регионалну сарадњу у борби против некажњивости ратних злочина, подржао је и главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МРМКС) Серж Брамерц на посљедњој регионалној конференцији одржаној у Београду 20-21. септембра 2021. године.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba