Вијести

САСТАНАК О БИТНИМ ПИТАЊИМА РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

13.10.2021. 16:59

Након подизања оптужнице у Републици Србији, биће поднесен приједлог за уступање кривичног гоњења органима Босне и Херцеговине у предмету Един Врањ.

 

САСТАНАК О БИТНИМ ПИТАЊИМА РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ И ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Дана 15.10.2021. године у Београду ће бити одржан састанак главне тужитељке Тужилаштва БиХ Гордане Тадић са сарадницима и тужитељке за ратне злочине Србије Снежане Станојковић са сарадницима у вези са регионалном сарадњом и размјеном информација о недоступним лицима, као и осталим релевантним питањима.

Наведене теме су покренуте на претходном билатераном састанку одржаном у оквиру регионалне конференције у организацији UNDP-а. На том састанку разговарано је, између осталог, о предметима Мујановић, Османовић, Врањ и другим, те потреби укључивања свих релевантних институција у обје земље у рјешавању оваквих предмета.

С обзиром на информацију да је Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије подигло оптужницу бр. КТО-5/21 против осумњиченог Едина Врања због кривичног дјела ратни злочин против ратних заробљеника из члана 144. КЗ-а СРЈ, Тужилаштво БиХ, главна тужитељка и руководиоци Посебног одјела за ратне злочине биће упознати о детаљима и разлозима исте, с обзиром да је у Тужилаштву БиХ донијета наредба о неспровођењу истраге за наведеног.

У циљу наставка сарадње и разматрања свих чињеница до којих су дошла оба тужилаштва, Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије ће поднијети приједлог Вишем суду у Београду, Одјељењу за ратне злочине, за уступање кривичног гоњења у наведеном предмету органима Босне и Херцеговине.

Ово је резултат заједничког рада тужилаштава, а интензивна сарадња на овом и свим другим предметима ће се и даље наставити.

https://www.tuzilastvorz.org.rs/sr-lat/vesti/saop%C5%A1tenje-1 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba